گیل رسا_مائده فلاحتکارضیابری: نوروزخوانی چنان که از نامش پیداست از آیینهای موسیقیایی ویژه سال نوی خورشیدی در ایران به ویژه استان گیلان است که میتوان پیشنه آن را با قدمت نوروز باستانی برابر دانست.
نوروزخوانان در گروههای 2 تا چند نفری با همدیگر شروع به نوروزخوانی میکنند و مژده دهنده بهار هستند، اگرچه نوروزخوانان در شهرها فعالیتشان کمتر شده است، اما در روستاها به شکل مستمر فعالیت میکنند.
« بهار آمد، بهار آمد، خوش آمد/ علی با ذوالفقارآمد، خوش آمد/ علی با ذوالفقار آن شاه مردان/ دل ناشاد ما را شاد گردان/ محمد، یا محمد، یا محمد / قبای اطلسی داره محمد/ اگه خواندی محمد، ره شناسی/ بگو صل علی و ال محمد» تکهای از اشعار نوروزخوانی است که با مدح و ثنای اهل بیت(ع) عجین شده است.
نوروز خوانان، پیامآوران شادی و بهار هستند که از اواسط اسفندماه با راه افتادن در کوچهها و خیابانها و ورود به حیاط منزل مردم همراه با قدم زدن مبادرت به خواندن آواز میکنند.
* نوروزی خوانی نویدبخش روزهای خوش زندگی، امید، عشق و دگرگونی است
یکی از نوروزیخوانان که نوجوان 14 ساله است اظهار کرد: نوروزخوانی سنت دیرینه و به جا مانده از گذشتگان ما است که سعی کردهایم ادامه دهنده آن باشیم.
وی با بیان اینکه نوروزیخوانی نویدبخش روزهای خوش زندگی، امید، عشق و دگرگونی است افزود: نوروزخوان نماد میمنت، خیر و برکت، شادمانی و سرور، رفاه و آسایش و فراوانی است چرا که با آمدن بهار نعمت و فراوانی را هم طبیعت با خودش میآورد.
این نوجوان تصریح کرد: سال گذشته از هر پنج تا خانه شاید یک خانه درب را به روی ما باز میکرد اما امسال مردم همه با شنیدن نوروزخوانان و صدای گرم و دلنشین آنها به شعف و شادی با پذیرایی به استقبالمان میآیند.
* چاوشان نوروز نوید دهندگان بهار هستند
«محمد وحدانی» با بیان اینکه همزمان با دگرگوني و جنبشي كه در طبيعت پديدار ميشود، تالشيها نيز با تكاپو خود را براي استقبال از بهار و سال نو آماده ميكنند خاطرنشان کرد: چاوشان نوروز هم نوید دهندگان بهار هستند.
وی با بیان اینکه در این شرایط اقتصادی همه ما نیاز به روحیه و شادی داریم افزود: امیدوارم هر چه زودتر این بحران هم پشت سر گذاشته شود و همه مردم به روال عادی زندگی خود برگدند.
وحدانی گفت: در قدیم نوروزی خوانها، مردانی سن بالا بودند که در خانهها حضور پیدا و مراسم سنتی نوروزی خوانی را اجرا میکردند اما امروزه نوروزخوانها را معمولا گروهی از کودکان و نوجوانان تشکیل میدهند.
این مرد ماسالی تصریح کرد: مردم نیز آمدن نوروز خوانها را به خانه خود خوش شگون میدانند و در قدیم به نوروزخوانها برنج، تخم مرغ، شیرینی هدیه میدادند که امروزه پول جای همه این هدایا را گرفته است.
نوروز خوانی، گونهای از آوازخوانی ایرانی است که درگذشتههای دور در سرزمین پهناور ایران اسلامی رواج داشت و در حال حاضر این آیین بیشتر در استان گیلان اجرا میشود و به تأکید کارشناسان، دلیل اصلی اجرای این آیین بشارت نوروز به مردم بوده است که این آیین بصورت پر رنگ در شهرها و روستاهای ماسال اجرا میشود.
ثبت دیدگاه